Farma Angus Goveda, Draginje bb - Telefoni: +43 69 910 970 024, +381 15 565 216

Pratite nas :

Angus goveda

Angus goveda

Rasa

Rasa goveda angus dolazi iz područja Angusa i istočnoj Škotskoj, plodnoj i pretežno poljoprivrenoj zoni, koja leži između dolina, pašnjaka i planina. Prva angus goveda ovde su uzgajana krajem 18. veka.

Karakteristike Angus rase jeste ranostasnost u polnom smislu i odličan kvalitet mesa sa dobrom mramoriranošću i sa malim delom potkožnog masnog tkiva. Pored toga odlikuje se dobrom otpornošću na velike razlike u temperaturama, zbog čega je pogodna za odgoj i u toplijim i u hladnijim predelima.

Angus rasa goveda je  bez rogova i manje je podložna bolestima od drugih rasa, mnogo je robusnija, što utiče  da angažovanje veterinara i korišćenje lekova gotovo bude nepotrebno. Zahvaljujući dobroćudnoj i mirnoj prirodi, gajenje je relativno lako i zahteva malo posla za farmera.

U poređenju sa drugim kravama, Angusove krave imaju veoma rano prvo doba telenja i odlične su krave dojilje koje se dobro brinu o svom potomstvu. Njihov dobar prinos mleka osigurava dug period sisanja, što doprinosi vitalnosti teladi. Mleko angus krava rezervisano je isključivo za telad. Generalno, angus telad se smatra veoma vitalnim, što naravno utiče na kvalitet mesa.

Angus goveda nisu savršena samo za proizvodnju mesa. Ona su takođe idelani čuvari prirode i pejzaža. Velike površine i pašnjaci oslobođeni su od neželjen vegetacije, tako da ostaju kao optimalno stanište za širok spektar životinjskih i biljnih vrsta. Fizička konstitucija i snaga im omogućavaju da tokom cele godine budu na pašnjacima čak i po vetru i hladom vremenu.

Najbolji rezultati u gajenju i najbolji kvalitet mesa postiže se slobodnom ispašom. Slobodnim uzgojem znatno se povećava kvalitet mesa u odnosu na tovljenike.

Angus goveda

Meso

Zbog sporog rasta bez stresa, prirodnom načinu ishrane i svakodnevnog kretanja, angus goveda imaju fino mramorirano meso, koje zbog svoje intermuskularne masti dobija izuzetan aromatičan ukus i sočnost.

Meso je prožeto finim mastima je veoma delikatno i snažno crvene boje. Masne naslage su veoma dobro raspoređene i meso se skoro ne skuplja prilikom pečenja. Meso ostaje nežano i sočno.

Specijalnim zrenjem i razvojem mramora dobija se izuzetno cenjeni delikates sa dodatnom mekoćom i specifičnostima ukusa.

Meso Angus goveda je posebnog kvaliteta i zato je idealna namirnica za visokokvalitetna jela, gde dobar odrezak treba da bude u prvom planu.